Výživa

Výživa

Při cystické fibróze je nezbytná zdravá, vyvážená strava

 

Je důležité podporovat léčebný režim při cystické fibróze (CF)  také zdravou, vyváženou stravou v souladu s doporučeními vašeho lékaře. Ta by měla zahrnovat pestrou kombinaci různých potravin – sacharidů, bílkovin a tuků, které jsou hlavními zdroji energie pro lidské tělo.1,2

Lidé s CF mohou mít zvýšenou energetickou (kalorickou) potřebu a potřebu tuků a bílkovin, protože je jejich organismus kvůli horšímu trávení obtížněji získává z potravy.3 Přesné množství energie a tuků se u každého liší.2. O konkrétních dietních opatřeních při CF se proto poraďte se svým lékařem, zdravotní sestrou nebo dietologem.

S lékařem nebo zdravotní sestrou konzultujte také případné obavy ohledně vaší tělesné hmotnosti. V případě potřeby vás objednají k dietologovi, který vám poradí, jak stravu vhodně upravit.

 

Energeticky vydatná strava bohatá na tuky a bílkoviny
Potřeba energie, tuků a bílkovin se u lidí liší, vyváženou a pestrou stravu by ale měli konzumovat všichni pacienti s CF.

K získání potřebné energie, tuků a bílkovin se u dospělých i u dětí obvykle doporučuje jíst tři hlavní jídla denně se svačinami mezi nimi.4,5

Dobrými zdroji tuků a energie jsou například ořechy, avokádo, tučné rybí maso a sladké pečivo. Jednoduchým způsobem, jak zvýšit obsah tuků a energie v jídle, je přidat do něj sýr, smetanu nebo máslo. 4,5

Pokud máte problém s nedostatečným energetickým příjmem, mohou vám váš lékař, zdravotní sestra nebo dietolog doporučit nějaký potravinový doplněk, který vám pomůže uspokojit energetickou potřebu a příjem bílkovin.

Nutrition Hierarchy

 

Doporučené potraviny

    Snídaně

    • Vejce (vařená, ztracená, smažená, míchaná nebo omeleta ze dvou vajec), toastový chléb a pečené fazole
    • Rohlík se smetanovým sýrem
    • Plnotučný jogurt
    • Müsli s ořechy a semeny
    • Cereálie nebo ovesná kaše s plnotučným mlékem
    • Toast s máslem nebo margarínem
    • Občas libová slanina a/nebo klobása

     

    breakfeast

    Oběd

    • Avokádový salát s olivovým olejem nebo dresinkem
    • Sýrový, lososový, tuňákový nebo kuřecí sendvič
    • Toast se sýrem
    • Sýr a krekry
    • Sendvič se šunkou a sýrem
    • Sendvič s vaječným salátem (dvě velká vejce plus majonéza)
    • Slanina, salát a dresink
    • Dva kousky sýrové pizzy
    • Hustá zeleninová nebo kuřecí polévka

     

    Večeře

    • Kuře se zeleninou
    • Filet z lososa se salátem
    • Ryba s bramborovou kaší
    • Quiche se salátem
    • Pečené maso
    • Lasagne
    • Pizza
    • Kari s rýží
    • Čokoládový pudink
    • Jogurt
    • Zmrzlina

     

    Svačina

    • Hrst arašídů/mandlí
    • Plátek tvrdého sýra
    • Croissant
    • Plátek toastového chleba s máslem
    • Středně velké avokádo
    • Müsli s plnotučným mlékem
    • Plnotučný jogurt
    • Velká sklenice plnotučného mléka nebo mléčného koktejlu
    • Müsli nebo cereální tyčinka
    • Sáček popcornu z mikrovlnné trouby
    • Zmrzlina
    • Sušenky

     

    Doporučený jídelníček

      Zeleninový tarte tatin s akátovým medem (pro 8 osob)

      Příprava:
      30 minut

      Vaření:
      45 minut

      Příjem z jedné porce:
      360 kcal a 27 g tuku

      Složení:

      • 100 g mrkve
      • 100 g pastináku
      • 100 g tuřínu
      • 100 g vodnice
      • 150 g slaného másla na kostičky
      • 100 g medu
      • 20 g zázvoru
      • 1 plátek listového těsta
      • sůl a pepř
      breakfeast
      1. Zeleninu oloupejte a nakrájejte najemno. Vařte samostatně na mírném plameni v osolené vodě (pastinák 15 minut, tuřín/vodnice 20 minut, mrkev 15 minut).
      2. Předehřejte troubu na 220 °C.
      3. Vložte zeleninu na kulatý plech a rovnoměrně ji rozprostřete. Navrch položte nakrájené máslo, zalijte medem a okořeňte.
      4. Oloupejte zázvor a položte ho doprostřed plechu. Pečte 10 minut.
      5. Zázvor vyjměte a na zeleninu položte rozválený plátek listového těsta. Přečnívající okraje přehněte dovnitř. Pečte 15 minut.
      6. Vyndejte plech z trouby, navrch položte dnem vzhůru mělký talíř, otočte a vyklopte.

       

      Náš tip: Použijte malé, pevné pastináky, které nemají tolik skvrn. Případně je můžete nahradit cuketou nebo pórkem. Nahnědlou dužinu tuřínu odstraňte. Pokud neseženete tuřín, použijte místo něj větší množství vodnice. Zeleninový tarte tatin je vhodný také jako svačina.

      Kuřecí fajitas (pro 4 osoby)

      Příprava:
      30 minut

      Vaření:
      15 minut

      Příjem z jedné porce:
      510 kcal a 18 g tuku

      Složení:

      • 4 obyčejné tortilly
      • 1 červená, 1 žlutá a 1 zelená paprika
      • 1 červená cibule
      • 2 polévkové lžíce citronové šťávy
      • 400 g kuřecích prsou
      • 3 polévkové lžíce olivového oleje
      • 2 lžičky mexického koření

      Složení:

      • 1 avokádo
      • šťáva z 1 malého citronu
      • 1 šalotka
      • 1,5 lžičky koření na guacamole
      1. Avokádo rozkrojte na čtvrtiny, odkrojte slupku a odstraňte pecku. Vložte do mixéru. Oloupejte šalotku, nakrájejte ji na čtvrtky a přidejte do mixéru. Přidejte vymačkanou citronovou šťávu a koření. Rozmixujte na hladkou kaši.
      2. Nakrájejte kuře na proužky a vložte je do misky na polévku. Přidejte citronovou šťávu, olivový olej, sůl a koření. Dobře promíchejte.
      3. Předehřejte troubu na 180 °C.
      4. Nakrájejte papriky na tenké proužky a semena vyhoďte. Oloupejte a nakrájejte cibuli na tenké plátky, nakrájenou zeleninu vložte do pánve a pět minut ji za neustálého míchání smažte při vysoké teplotě.
      5. V hluboké pánvi ohřejte trochu oleje, vložte do něj proužky kuřete a opékejte je 2–3 minuty z obou stran.
      6. Tortilly vložte v alobalu do trouby a 2–3 minuty je ohřívejte. Položte je na talíře a potřete je guacamole. Přidejte zeleninu a kuře a podávejte.

       

      Náš tip: Do labužnické verze přidejte sýr gruyère, několik lístků koriandru nebo kerblíku nebo lžíci crème fraîche.

      Banány pečené ve slupce prošpikované vanilkovými lusky (pro 4 osoby)

      Příprava:
      10 minut

      Vaření:
      20 minut

      Příjem z jedné porce:
      220 kcal a 3 g tuku

      Složení:

      • 4 zralé banány
      • 4 polévkové lžíce smíšeného květového medu
      • 4 polévkové lžíce slaného másla
      • 4 vanilkové lusky
      • papír na pečení
      • provázek
      1. Předehřejte troubu na 180 °C.
      2. Banány podélně do 3/4 nařízněte, ale neodstraňujte slupku. Naříznutou část opatrně roztáhněte a vložte do ní med a na kousky nakrájené máslo.
      3. Vanilkové lusky rozkrájejte na 6–8 kousků. Kousky vanilkových lusků zasuňte do naříznutých banánů.
      4. Banány po jednom zabalte do pečicího papíru jako balíčky. Ovažte je provázkem a pečte je 20 minut.
      5. Nechte mírně vychladnout a podávejte.

      Náš tip: Dezert podáváme s karamelovou nebo vanilkovou zmrzlinou.

      Pizza po baskicku (pro 6 osob)

      Příprava:
      20 minut

      Vaření:
      25 minut

      Příjem z jedné porce:
      270 kcal a 13 g tuku

      Složení:

      • 7 polévkových lžic rajčatové omáčky
      • 1 role těsta na pizzu, 260 g
      • 3 g česneku
      • 500 g rajčat
      • 2 žluté papriky
      • 1 polévková lžíce nasekané petrželky
      • 4 polévkové lžíce olivového oleje
      • sůl a pepř
      1. Předehřejte troubu na 210 °C.
      2. Rajčata vložte na 1 minutu do hrnce s vroucí vodou, vyndejte je a osušte. Odstraňte slupku, nakrájejte je na tenké plátky a odstraňte semena.
      3. Papriky nakrájejte na proužky a na pánvi se 2 polévkovými lžícemi olivového oleje je 5 minut smažte dohněda. Oloupejte česnek, najemno ho nakrájejte a přidejte ho k paprice. Směs nechte vařit.
      4. Vyválejte těsto a potřete ho rajčatovou omáčkou. Přidejte plátky rajčat. Navrch nalijte směs papriky a česneku a ochuťte solí a pepřem.
      5. Pečte 15 minut.
      6. Vyndejte z trouby, pokapejte olivovým olejem a podávejte. 

      Náš tip: Pizzu lze podávat i jako hlavní jídlo se salátem a s nakrájeným kuřecím masem nebo na kostičky nakrájenými černými olivami.

        1. Borowitz D, et al. Consensus Report on Nutrition for Paediatric Patients With Cystic Fibrosis. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2002; 35(3): 246 ̶ 59.

        2. Cystic Fibrosis Trust. Nutrition: A guide for children and parents with cystic fibrosis. 2013.

        3. Cystic Fibrosis Trust. Nutrition: A guide for adults with cystic fibrosis. 2010.